Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Az alumínium újra-hasznosítása égetőbb, mint eddig bármikor

Híreső
2024. január 19. 08:00
Large,Amount,Of,Metal,Tins,,Cans,And,Jars,For,Recycling.

Vannak olyan anyagok a környezetünkben, melyekre az energiaátmenet, illetve a technológiai fejlődés miatt egyre nagyobb szükségünk van. Sajnos azonban sok ilyen anyag esetében a hozzáférés erősen korlátozott, legalábbis Európában.

Set,Of,Crumpled,Energy,Drink,Soda,Can,In,Various,Shape,
Fotó: airdone

Ennek köszönhető, hogy az EU több anyagot is a kritikus nyersanyagok listáján szerepeltet. Itt kapott helyet az alumínium is, melynek szerepe egyre nagyobb – jelenleg a második legtöbbször használt fém az acél után. Jelentősége az E-autózásban is kiemelkedő, de számos más szegmensben is megkerülhetetlen anyag.

Metalwork,Manufacturing,,Warehouse,Of,Raw,Materials.,Female,Factory,Worker,Inspecting
Fotó: Amorn Suriyan

A gondot az jelenti, hogy az EU már jelentősen csökkent előállítási kapacitásokkal rendelkezik csak, miközben a szükséges nyersanyagokból is behozatalra szorul. A beszállítók közt pedig tekintélyes hányadot Oroszország képvisel. Hogy az alumíniumgyártás fellendülhessen, kezdeni kell valamit a magas energiaárakkal is, de természetesen az import újragondolására is szükség van, valamint számolni kell a kohók magas energiaigényével, illetve szén-dioxid kibocsátásával is.

Aluminium,Or,Steel,Plates,Isolated,On,Dark,Background.,Stack,Of
Fotó: SARMDY

Az alumíniumnak azonban van egy nagyon hasznos tulajdonsága. A legyártott fém ugyanis végtelenszer újrahasznosítható anyagromlás nélkül. Vagyis az alumíniumra tekinthetünk egy új aranyként is és a visszagyűjtésére is hangsúlyt kell helyezni. A nyersanyagszükséglet ezzel ugyanis lényegesen csökkenthető, a többi tényezőről nem is beszélve. Mindemellett a hulladék mennyisége is csökkenthető, és az alumínium visszagyűjtésre támaszkodva más anyagok visszagyűjtése is hatékonyabb és gyorsabb lehet, amit a környezet is meghálál.

fémújrahasznosításalumínium