Május 12. Vasárnap, Pongrác

Alsó-Szászország összes gazdasága károkat szenvedett az áradások nyomán

Híreső
2024. január 10. 11:00
null

Az időjárási rendszer, melytől Anglia, Hollandia és Franciaország is fuldoklik, nem hagyta ki a szórásból Németországot sem. A legsúlyosabban érintett terület Alsó-Szászország, ahol a mezőgazdaságot ért veszteségek kritikusak.

Floods in Lower Saxony
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A Hollandiával határos területen is a heves esőzések okozzák a gondokat. Itt december hónapban 166 mm csapadékkal lehetett számolni, ami több, mint kétszerese az ilyenkor szokásos mennyiségnek, ilyesmire pedig 1881 óta nem volt példa.

Floods in Lower Saxony
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A védekezéshez eddig mintegy 3,5 millió homokzsákot használtak fel, ám ezekkel is többnyire csak a településeket lehet úgy-ahogy megvédeni. A közlekedés erősen nehezített, a mezőgazdasági munkákat pedig nem lehet elvégezni, az iskolákban is elmaradt a téli szünet utáni újra nyitás.

Floods in Lower Saxony
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Alsó-Szászország mintegy 35 000 gazdaságából mindegyik károkat szenvedett, több százezer hektár legelő és szántó van még most is víz alatt, némelyik pedig már december eleje óta úszik, vagyis a betakarításra nem sok esély mutatkozik, ez pedig jelentős élelmiszerár-emelkedéssel járhat.

lead kép: watchers

 

 

vízesőáradás