Április 27. Szombat, Zita

A világ egyik legmagányosabb helye a Nemo-pont, de a szennyezés itt is jelen van...

Híreső
2024. január 17. 14:00
Calm,Weather,On,Sea,Or,Ocean,With,Clouds

Mond valamit a Nemo-pont? Nem? Nos, ezen nem csodálkozunk, bár azok, akik érdeklődnek az űrtechnológiák iránt, ismerhetik ezt a helyet. Igen, egy helyszínről van szó, mely bolygónk egy különleges pontja.

Ocean,Water,Background
Fotó: khak

Hrvoje Lukatela horvát-kanadai földmérő még 1992-ben kiszámolta, hol van a bolygónkon az a pont, ami a lehető legtávolabb van minden lehetséges másik embertől - vagyis pontosabban a lehető legtávolabb minden szárazföldtől. Elsőre az introvertált embereknek kecsegtetően hangzik a lehetőség, de ez azért túlzás.

International,Space,Station,On,Orbit,Of,Earth,Planet.,Iss.,Dark
Fotó: Dima Zel

A kedvenc regényhőséről Némó kapitányról Nemo-pontnak elnevezett hely ugyanis a Csendes-óceánon van és 2688 km-es körben sehol sincsen szárazföld. Igaz, ember ennél közelebb viszont van, hiszen 400 km-el a pont felett kering a Nemzetközi Űrállomás.

Blue,Ocean,Waves
Fotó: PHOTO JUNCTION

A Nemo-pont azonban nem csak simán egy érdekesség. Mivel szinte szó szerint a semmi közepén van, az óceán pedig mintegy 4000 méter mély itt, így a tudósok remek helynek tartották arra, hogy űrtemető legyen belőle, vagyis itt zuhannak le azok az űrben használt eszközök, melyekre már nincsen szükség - többek közt öt űrállomás is nyugszik az óceán fenekén. Hogy ez milyen hatással van az itteni életre? Nos, a semmi közepén ez nem sokakat érdekel...

vízóceánszennyezés