Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

A gyors zöld fordulat is előnyös lenne gazdaságilag

Híreső
2024. január 20. 08:00
Panoramic,View,Of,Wind,Farm,Or,Wind,Park,,With,High

A környezetbarát technológiák alkalmazása nagyon jó dolog, de azért nem kifejezetten gazdaságos. Lépten-nyomon szembesülünk azzal az ellentmondással, hogy nagyon szeretnénk tényleg a bolygó megóvását célzó intézkedések sorát elindítani, de gazdaságilag ez nagyon nem jó irány.

Green,Energy,In,Electric,Plug,And,Leaf,Shape,Ecosystem,Concept
Fotó: dee karen

Jó a napelem, de a gazdaságnak jobb a földgáz. Jó a szigetelés, de nagyobbat dob a GDP-n az akkumulátor gyártás. A napokban született egy tanulmány, ami azonban az átfogó elemzések alapján ennek az ellenkezőjét állítja.

Renewable,Energy.environmental,Protection,,Renewable,,Sustainable,Energy,Sources.,The,Green,World
Fotó: chayanuphol

A Levegő Munkacsoport hazánkra vetítve is megvizsgálta az adatokat, és bizony nem csak az EU, hanem Magyarország sem járna rosszul a hatékony környezetvédelmi lépések bevezetésével, hiszen munkahelyeket teremtene és jelentős megtakarításokat is eredményezne.

Environmentally,Friendly,Installation,Of,Photovoltaic,Power,Plant,And,Wind,Turbine
Fotó: Snapshot freddy

Elemzésük alapján mintegy 8,8%-os GDP növekedés lenne elérhető a zöld fordulat révén 2030-ra. Ehhez pedig “csak” annyi kellene, hogy a jelenleg futó projekteket felpörgetik, illetve sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek például az épületek korszerűsítésére. Mindenesetre azt meg kell jegyezni, hogy egy zöld fordulat nem csak a gazdasági mutatókról szól, hiszen sok esetben a gondolkodásmód megváltoztatására is szükség van, ez pedig nem egyszerű dolog.

GDPgazdaságzöld