Április 27. Szombat, Zita

60 éve nem látott mértékben árad a Kongó folyó

Híreső
2024. január 16. 08:00
null

A Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) és a Kongói Köztársaság területén pusztítanak az áradások, melyeket tetéz az is, hogy a Kongó folyó 60 éve nem látott mértékben árad, vízszintje már több, mint 6 méterrel haladja meg (jelenleg 6,20m) a normál szintet.

Ez pedig jelentős hatást gyakorol Kinshasára, a KDK fővárosára is, ahol egész negyedeket öntött el a víz, néhol pedig a házak tetőszerkezetéig ér. Az áradásoknak itt 300 halálos áldozata már van és több tízezer ház omlott össze.

A Kongói Köztársaság sem járt sokkal jobban, itt az áradások hatalmas mezőgazdasági területeket is érintenek, mely jelentősen rontja az élelmezési lehetőségeket. A halálos áldozatok száma az országban alacsonyabb, “csak” 17, de ez várhatóan emelkedni fog.

 

Az ENSZ adatai szerint a területen 34 kórház, 120 iskola és mintegy 64 000 lakóház semmisült meg, mely már önmagában is jelentős károkat feltételez. Emellett azonban számolni kell az egészségügyi kockázatok emelkedésével, valamint a bűnözés megugrásával is, különös tekintettel a nemi alapú bűncselekményekre.

 

 

esőfolyóáradás