Május 3. Péntek, Irma, Tímea

50°c-os hőség pusztított Ausztráliában

Híreső
2024. január 23. 08:00
A,Weather,Thermometer,Reaching,High,Temperatures,Over,40,Degrees,During

Idehaza csak úgy repkednek a –10°C, akár -15°C-ok, nem győzzük magunkra aggatni a család összes ruháját, mikor elindulunk reggel a munkába. A vonatra vagy a buszra várva pedig azon morfondírozunk, hogy milyen jó lehet azoknak, akik olyan helyen élnek, ahol most nyár van... 

The,Sky,And,The,Sun,Over,The,Opera,House,Were
Fotó: Natsicha Wetchasart

Ez a hely például Ausztrália, igaz, a fenti példába nem illeszkedik teljesen, hiszen itt élni, pontosabban dél és nyugat-Ausztrália területein lakni az elmúlt napokban nem volt éppen kellemes. Fázni nem fáztak az emberek, az biztos. 

A,Weather,Thermometer,Reaching,High,Temperatures,Over,40,Degrees,During
Fotó: Dreamprint

Hőségriadó volt érvényben a hétvégén, több államra kiterjedően. Sydney, Ausztrália egyik legnépesebb városa 40°C körüli értékek fogságában vergődött, de messze nem ez volt a legrosszabb mért érték. 

Sea,Sunset,At,Frankston,Beach,,Victoria,,Australia
Fotó: Julia Kuleshova

A szakemberek kiemelték, hogy a műszerek sem érzékelnek minden csúcsot, ennek megfelelően, bár a legmagasabb rögzített érték 48°C -volt, az 50°C-os értékek is előfordulhattak azokon a területeken, ahol a meleg megreked. Ez pedig már erősen megközelíti az Ausztráliában valaha mért legmagasabb hőmérsékletet, mely 50,7°C-volt Onslow városában, 2023 január 13-án. 

 

meleghőhullámAusztrália