Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

20 ország egy évnyi károsanyag-kibocsátást produkálta két hónap alatt az izraeli-palesztin háború

Híreső
2024. január 12. 14:00
Smoke,Rises,After,Israeli,Air,Strikes,Near,The,Border,East

Egy háború - teljesen mindegy, milyen indokkal indul és kik között - minden esetben borzalmas, kegyetlen és romboló. Ez pedig már önmagában is elég kellene legyen ahhoz, hogy ez az eszköz sohase kerüljön elő, de most a klímaváltozás árnyékában még komolyabb fenyegetést jelent.

Smoke,Rises,After,Israeli,Air,Strikes,Of,The,City,Of
Fotó: Anas-Mohammed

Egy friss elemzés szerint – melyet amerikai és angol tudósok tettek közzé - az izraeli-palesztin háború nem csak a “hagyományos” értelemben véve jelent borzalmakat, hanem környezeti szempontból is. Jelenleg ugyanis a konfliktus első két hónapja akkora szénlábnyommal rendelkezik, melyet 20 éghajlati szempontból sebezhető ország termel meg egy teljes év alatt!

Beer,Sheva,,Israel,-,October,07,,2023:,A,Column,Of
Fotó: Opachevsky Irina

A kibocsátási elemzések szerint nagyjából 60 nap alatt a konfliktus szénlábnyoma 218 000 tonna szén elégetésének felel meg, ami hatalmas mennyiség. Ez az adat azonban nem csak elborzasztó, hanem el is gondolkodtató.

Israel,And,Palestine,War,2023
Fotó: Vanizah Yousaf

A világ gazdaságának, a jelenlegi társadalmi rendjének sorsa azon múlik, képesek vagyunk-e kordában tartani az egyre inkább elszabaduló klímakrízist. Vagyis a lokális zavargások, az esetleges háborúk így már messze nem “csak” két nemzet, vagy két szemben álló érdek ütközéséről szólnak, azok globális hatásai is gyorsan és keményen mutatkoznak meg.

klímaháborúszennyezés