Május 11. Szombat, Ferenc

Zimbabwe lassan kifogy a vízből - a szárazság nyomán hullanak az elefántok

Híreső
2023. december 12. 14:00
null

Egyes országokat komolyabban érint a klímakatasztrófa, mint másokat - ez nem titok. Ahogyan az sem, hogy az erősen érintett országok rendszerint azokból a régiókból kerülnek ki, ahol a pénz hiánya bizony a védekezést is nagyon nehézkessé teszi.

Kép: AP

Zimbabwe ezek közé az országok közé tartozik, ahol a gazdasági teljesítmény ugyan nem olyan jó, ellenben a vadvilága utánozhatatlan, egyedi és gazdag. Ám a vadvilág sem úszhatja meg a klímakatasztrófa hatásait, melyek most a szárazságban mutatkoznak meg.

kép: NYASHA CHIGONO-REUTERS

Az esős évszak november óta tart, ám a csapadék csak nagyon korlátozottan érkezik, így Zimbabwe nemzeti parkjaiban sorra halnak szomjan az elefántok. Ezeknek a hatalmas lényeknek naponta 200 liter vízre lenne szükségük, ezt azonban most nem tudják meginni, még a napelemes szivattyúkkal működő kutak segítségével sem.

kép: AP - Tsvangirayi Mukwazhi

Az ország elnöke a COP28 konferencián is beszélt helyzetükről, ahol a mélyszegénységben élő családok és a nagyjából 1 millió alultáplált gyermek problémája mellett a víz volt a központi kérdés. Ebből ugyanis nagyon rosszul áll Zimbabwe, hiszen többnyire a felszíni vizekre támaszkodik, mivel a felszín alatti vizek korlátozottan állnak csak rendelkezésre. A felszíni vizeket a klímaváltozás pedig érzékenyen érinti. Amennyiben a világ nem lép sürgősen, akkor Zimbabwe vízkészlete 2050-re 35%-os csökkenést mutat majd, 2075-re pedig a mostaninak csupán a fele lesz elérhető, mely nem csak az emberekre gyakorol majd kritikus hatást, hanem a vadvilágban is katasztrofális pusztítást eredményez.

lead kép: NYASHA-CHIGONO-REUTERS

vízesőcsapadék