Április 27. Szombat, Zita

Városi zöldfelület? Lépjünk ki végre a parkok bűvköréből, hiszen kicsiben is sokat adhatnak!

Híreső
2023. december 04. 11:00
Beautiful,Terrace,Or,Balcony,With,Small,Table,,Chair,And,Flowers.

A városok zöldfelületeivel kapcsolatosan hajlamosak vagyunk kizárólag a parkokra, a kisebb erdős felületekre, az összefüggő zöldre koncentrálni. Holott jelentős hányadot adnak a kertek is, legyenek bármilyen aprók!

White,And,Blue,Natural,English,Cottage,Garden,View,With,Curvy
Fotó: Maria Evseyeva

A kertvárosi részeken ugyanis a kertek nem csak az ott lakók pihenését szolgálják - nem véletlen, hogy szabályozzák azok kialakítását, a zöldfelület méretét, sokszor a növényzet kialakításának módját, vagy éppen a fakivágás mikéntjét, pótlási kötelezettséggel. Igen, a kert magántulajdon, de ez az élővilágot nem különösebben zavarja, a növényzet pedig a városi klíma kialakításában fontos szerepet játszik.

A,Small,Garden,With,Little,Greenhouse,In,The,City.,Growing
Fotó: L. Feddes

A kisebb kertek, de akár egy jól kialakított, bezöldített terasz is hatalmas segítség lehet a madarak és rovarok számára. Tény, alapvetően a nagyobb, összefüggő zöldterületeken élnek, de míg oda eljutnak, a kisebb kertek, dús teraszok kiváló menedéket jelentenek. A növényzet azonban a biodiverzitás fenntartása mellett a kert tulajdonosának is hatalmas szolgálatot tesz.

Quiet,Little,Street,Of,Harlem.,Gps,Information,Is,In,The
Fotó: SergiyN

Persze akkor, ha végre hajlandóak vagyunk lemondani a milliméter pontossággal nyírt gyepről és persze a beton vagy térkő túlzó alkalmazásáról. A kert egy élettér, de fenntarthatóságához hagyni kell, hogy kialakulhasson a saját rendszere, ökoszisztémája, melyhez az, hogy gyep van benne, édeskevés. Fák, cserjék, virágos és haszonnövények és persze a füvek is együtt képeznek egy életteret, mely az életéért cserébe nagyban képes javítani a ház energiahatékonyságát, megköti a port, szűri a zajokat, madárdallal ajándékoz meg és még számtalan előnye van! A megfelelő kialakítás persze itt is fontos, de a kert él, hagyjuk hát, hogy kibontakozzon, ezzel ugyanis mindenki csak nyer!

 

növénykertváros