Április 27. Szombat, Zita

Tartsuk bent a meleget a házban pár praktikával

Híreső
2023. december 28. 14:00
Feet,In,Wool,Socks,Warming,By,Cozy,Fire

A tél komoly kihívást jelent az embereknek és nem csak azért, mert az egyik legnagyobb ünnepünk erre az időszakra esik. Ilyenkor ugyanis előjön a probléma, hogyan fűtsük ki a lakást úgy, hogy arra ne menjen rá ingünk - gatyánk...

Black,Couple,Relax,On,Sofa,With,Coffee,,Blanket,And,Smile
Fotó: PeopleImages.com - Yuri A

A helyzet nem egyszerű, hiszen egy lakás vagy ház szigeteltetése nem olcsó, vagyis nem mindenki engedheti meg magának. Amit azonban bárki megtehet, azok a régi időkből származó praktikák - meg néhány új -, amit nagyszüleink is megtettek a meleg otthonért.

Happy,Blond,Woman,With,Bunch,Hairstyle,Warming,And,Cover,Knitted
Fotó: Iryna Inshyna

A házba a hideg a nyílászárókon jön be, vagyis a feladat, hogy ezeket szigeteljük valahogy. Ablakok esetében az összecsavart takarókkal sokat tehetünk, ha az ablak elé tesszük. De a boltban kaphatunk szivacsos ragasztószalagot, amivel körbe ragaszthatjuk az ablakot vagy az ajtót, ami szintén segít egy keveset. Az ajtókkal valamivel könnyebb dolgunk van, hiszen ide “csak” egy karnis kell az ajtó fölé, amire egy nagy, nehéz, vastag anyagot kell akasztanunk. Ez ugyanis azt a kevés hideget is képes kint tartani, amit az ajtó beenged – ehhez azonban szorosan kell illeszkednie.

Two,Mugs,For,Tea,Or,Coffee,,Woolen,Things,Near,Cozy
Fotó: LARISA DUKA

Egy új praktika a hővisszaverő felület. Ezt ragasztható formában is be lehet szerezni, a helye pedig a radiátor mögött van. Ezzel megnyerhető az a hőmennyiség, amit adott esetben a hideg fal elnyel. Ezeket alkalmazva pedig nem csak melegebb lehet az otthon, hanem némi energiaköltséget is meg tudunk takarítani.

 

melegtélház