Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Szilveszter, fenntarthatóan

Híreső
2023. december 29. 14:00
Two,Beautiful,Young,Couples,Having,Fun,At,New,Year's,Eve

A szilveszter az egyik legnagyobb “buli” amivel az év során találkozhatunk. A nagy bulik pedig nagy mennyiségű szeméttel is járnak, ami ráadásul sokszor még csak nem is újrahasznosítható. Pedig kis odafigyeléssel sokat tehetnénk a fenntarthatóbb ünnepért.

2024,New,Year,-,Clock,And,Golden,Fireworks,-,Countdown
Fotó: Romolo Tavani

A petárda azonban ebbe sehogyan sem fér bele. Egyrészt tiltott, másrészt komoly veszélyt jelent mind a használóra, mind a környezetre. Az állatok megvesznek a robbanások hangjától, az emberek pedig az ujjaikat félthetik a petárdák kapcsán.

Happy,New,Year,2019!,Christmas,And,New,Year,Holidays,Background,
Fotó: Guschenkova

Ha megoldható, a műanyag kiegészítőket és “hangszereket” hagyjuk el, hiszen szerencsére többnyire létezik jobb alternatíva. A trombiták, anyósnyelvek, szerpentinek többsége papírból készül, ezt legalább újra lehet hasznosítani, de más a helyzet a konfettivel, amit ember nincs, aki darabonként összeszedegessen az utcán.

Gold,And,Silver,Fireworks,And,Bokeh,In,New,Year,Eve
Fotó: oatawa

Helyette használhatunk környezetbarát megoldást is, ehhez pedig csak egy lyukasztógép kell, meg pár levél. A lehullott leveleket “daráljuk le” a lyukasztóval, így magától lebomló konfettit kapunk, amit kedvünkre szórhatunk az utcákon is!

fenntarthatóságkörnyezetszilveszter