Április 28. Vasárnap, Valéria

Sűrűbben jöhetnek a természeti katasztrófák a klímakatasztrófa nyomán, mint eddig hittük

Híreső
2023. december 11. 11:00
Heavy,Rain,And,Tree,In,The,Parking,Lot

Azzal tisztában vagyunk, hogy a klímakatasztrófa rányomja bélyegét az időjárásunkra is. Egészen pontosan a szélsőségek felé tolja el azt, legyen szó a hőmérsékleti értékekről, vagy akár a csapadékról.

View,Of,Heavy,Rains,In,Backyard
Fotó: sirtravelalot

A tudósok igyekeznek modellek segítségével kiszámolni, mi is várhat ránk az évszázad végéig, ami nem egyszerű feladat, hiszen már maga az időjárás előrejelzése is bizonytalan hosszabb távon, arról nem is beszélve, hogy a modellek sem mindig jók.

Car,Moving,With,High,Speed,Through,Water,Puddle,On,Flooded
Fotó: Mr Twister

Sőt, tulajdonképpen sorra derülnek ki hiányosságaik, így pedig a velük számolt adatok sem tükrözik kellően a jövőt. A Potsdami Klímakutató Intézet munkatársai egy friss kutatásban éppen ezzel a problémával találkoztak. Mikor arra keresték a választ, hogy vajon mennyi extrém esőzéssel kell majd számolni a jövőben, a modelljük jóval nagyobb számot mutatott az eddigieknél.

Rain,In,The,City.,Road,,Pavement,,Car,In,Rain,,Close
Fotó: Viktor Gladkov

Anders Levermann szerint ugyanis az eddigi modellek nem vették kellően figyelembe a történelmi adatokat, hiszen ami régen az extrém időjárás erősödését okozta, az most is azt fogja. Az eddigi modellek 11%-os heves esőzési időszak emelkedéssel számoltak a század végéig, az új modell azonban 17%-ra hozza ezt az adatot.

katasztrófaesőveszély