Április 28. Vasárnap, Valéria

Sorozatos robbanásos kitöréseket produkált az Anak Krakatau

Híreső
2023. december 04. 08:00
Volcano,Eruption.,Anak,Krakatau,,Indonesia

Az Anak Krakatau nem tartozik a nyugodt tűzhányók közé, kitöréseivel rendszeresen borzolja a közelében élők idegeit és sok munkát ad a vulkanológusoknak is. Egy újabb, jelentős kitöréssel lehet számolni a hegy esetében, mely november 26-án kezdődött.

Aerial,Shot,Of,Krakatoa,Volcano,(anak,Krakatau),Taken,19th,Oct
Fotó: The Wild Eyed

A robbanásos kitörés egy egyész sorozatot indított el, mely még másnap is folytatódott. November 27-én összesen 9 alkalommal mordult fel a hegy, melyek közül több is jelentős hamuoszlopot produkált. A legmagasabb oszlopok mérete a 2 km-es magasságot is meghaladta.

Thick,Smoke,Billowed,Out,Of,The,Crater,Of,Anak,Krakatau
Fotó: RethaAretha

A jelentősen megnövekedett aktivitás miatt a szakemberek azt javasolják, hogy a hegyet 5 km-es körzetben kerüljék el. Ez főleg a halászokat érinti, mivel a leközelebbi település, a Sebesi-szigeten található, mely 16,5 km-es távolságban van.

Eruption,Of,Anak,Krakatau
Fotó: feygraphy

A sziget lakói pedig kisebb pánikot éltek át a kitöréses időszak alatt a helyiek elmondásai alapján. Bár messze nem ez az első ilyen alkalom, mégis ijesztő volt a robbanások hangja, mely a település lakóit aludni sem hagyta. A vulkán jelenleg is 3-as riasztási kategóriában van a 4-es skálán.

 

 

 

vulkánAnak Krakataukitörés