Április 28. Vasárnap, Valéria

Nitrogén-dioxid kibocsátás csökkentése holland módra: felvásárolják a farmokat

Híreső
2023. december 27. 14:00
Cows,Herd,On,A,Grass,Field,During,The,Summer,At

A környezet szempontjából messze nem csak a CO2, vagy a metán kibocsátással vannak gondok, ennél lényegesen hosszabb a lista. Szerepel rajta a nitrogén-dioxid, illetve az ammónia is, melyek kibocsátásában Hollandia bizony az élen jár.

Healthy,Dairy,Cows,Feeding,On,Fodder,Standing,In,Row,Of
Fotó: Studio Romantic

Ez annak köszönhető, hogy viszonylag kis mérete ellenére a mezőgazdasági teljesítménye hatalmas és ebben bizony az állattenyésztés is komoly szerepet játszik. Az “elavult” módszerekkel működő gazdaságok azonban erősen szennyezőek, ez pedig nagy gond, különösen a környezetvédelmi területek közelében.

Aerial,View,Of,American,Countryside,Landscape.,Farm,,Red,Barn,,Cows.
Fotó: Lena Platonova

A holland kormány célja, hogy 50%-kal csökkentse nitrogén-dioxid és ammónia kibocsátását, amihez 1,5 milliárd eurót különítenek el. Ezt azon gazdaságok felvásárlására szánják, melyek szennyezőek és közel helyezkednek el a környezetvédelmi területekhez.

Family,,Farm,And,Cattle,With,A,Girl,And,Father,Walking
Fotó: PeopleImages.com - Yuri A

Eddig mintegy 750 gazdaság jelezte, amennyiben valóban megvalósul a kezdeményezés, élne a lehetőséggel. Ugyanakkor a gazdálkodók erősen tiltakoznak a kibocsátási csökkentések ellen, hiszen ez szerintük életvitelüket és egzisztenciájukat is veszélyezteti

nitrogénállatfarmer