Április 27. Szombat, Zita

Nemzeti ünnepnapot kapott a faültetés Kenyában

Híreső
2023. december 03. 14:00
Cropped,Photo,Of,Two,Workers,Showing,Coffee,Sprouts,Before,Landing

Sokszor és sok helyen volt már szó róla, hogy a klímakatasztrófa elleni leghatékonyabb fegyverünk a faültetés. A növénytelepítések révén ugyanis nem csak képesek lehetünk megállítani, vagy legalább jelentősen mérsékelni a kialakuló helyzetet, hanem egy sokkal élhetőbb, gazdagabb világot teremthetünk.

Plant,,Growth,And,Hands,For,Earth,Day,,Sustainability,And,Gardening
Fotó: PeopleImages.com - Yuri A

Számos ország számos kezdeményezést tett ebben az ügyben, azonban mindegyikkel volt néhány alapvető probléma. Az egyik az eseti jelleg, vagyis egy egyszeri kezdeményezéssel elképesztő mennyiségű facsemete elültetése. Igaz, mindezt szakemberek felügyelték, de a kevés ember miatt a csemeték többsége elpusztult. Ez pedig már a második gond: kevés embert sikerül bevonni a kezdeményezésbe.

Small,National,Flags,Of,The,Kenya,On,A,Light,Blurry
Fotó: BUTENKOV ALEKSEI

Nem az a baj, hogy nem jönnek elegen ültetni, hiszen ez sok embert megmozgat. A problémát a csemeték gondozása jelenti, amire - legalábbis az életük kezdeti szakaszában - szükség lenne. Ennek megoldása azonban nagyon nem egyszerű feladat. Kenya azonban egy olyan megoldással állt elő, ami nagyon is működőképes, és sokakat megmozgat. Erre szükség is van, hiszen 2032-re 15 milliárd fával szeretnének többet látni az országban, mint most.

Group,Of,Happy,African,Volunteers,Sprout,Watered,From,A,Watering
Fotó: AS photo family

Nosza, nemzeti ünnepnapot csináltak a faültetésből! A szünnap persze sokaknak szent, nem ültetnek semmit ilyenkor, ám aki szeretne, az csatlakozhat a kezdeményezéshez, ingyenes facsemetét is kap hozzá. Ehhez csak regisztrálni kell egy appban, és az állam a többit intézi. Az 50 milliós lakossággal rendelkező országban eddig már 2 millióan regisztráltak, ami tekintélyes szám, ráadásul évről - évre jelentkezik a lehetőség, vagyis a számok is nőhetnek. Emellett a csemeték gondozása sem annyira gigászi feladat, ha mindenkinek csak azt az egy - két fát kell ellátnia, melyet ő maga ültetett el.

 

erdőültetésnövényfa