Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Nem kifejezetten támogató a politikai környezet az EU-n belül a zöld átállás tekintetében...

Híreső
2023. december 10. 14:00
Carbon,Neutrality,Net,Zero.,The,Hand,Of,Pollution,And,Effective

Nehéz lesz keresztülvinni az EU által eltervezett zöldfordulatot. Ennek oka a kedvezőtlen politikai környezet, de a remény egyelőre még nem úszott el. Hogy mi kell az átálláshoz? Több kompromisszum és nagyobb hajlandóság.

Seedling,Are,Growing,From,The,Rich,Soil,With,Business,Arrow
Fotó: Miha Creative

A probléma két oldalról is jelentkezik. A Zöldpárti politikusok szerint nem elég erőteljes az EU az átállással kapcsolatosan, holott igen sok esetben az átálláshoz szükséges jogszabályok erős nyomással mennek csak keresztül.

Businessman,Holding,Circular,Economy,Icon,Circular,Economy,Concept,For,Future
Fotó: Sansoen Saengsakaorat

Ugyanakkor problémát jelent, hogy a politikusok szerint az emberek elfáradtak. A háború, az energiaválság, az infláció és a fenyegető munkanélküliség beárnyékolja a mindennapokat. Ezt ráadásul erősen felerősíti a propaganda, valamint a fake news tömeg is, vagyis a jövőkép nagyon borús.

Hand,Of,A,Businessman,Reach,Out,Towards,Hand,Of,The
Fotó: Circlephoto

Az egyik oldal lassítást követel, a másik gyorsítana. Az EU - mivel mást nem nagyon tehet - középutas politikát igyekszik folytatni, csakhogy az idő erősen szorít minket. Mindemellett a gazdasági fejlődésre is hangsúlyt kell helyezni, hiszen Kína és az USA a zöld technológiák révén akár tetemes előnyre is szert tehet.

támogatásEUzöld