Április 27. Szombat, Zita

Nem az a kérdés, együnk-e rovarokat – hiszen ez nem is olyan újdonság, mint hinnénk - hanem, hogy hogyan...

Híreső
2023. december 03. 11:00
High,Protein,Insect,Flour,Obtained,By,Grinding,Various,Insects

Hatalmas viták alakulnak ki minden egyes alkalommal, mikor az “alternatív” táplálkozási lehetőségek kerülnek előtérbe. Hogy az embereknek fenntartásaik vannak a laborban készült hússal szemben, valahol érthető, de hogy a rovarokkal vajon mi a gond, azt nehezebb megfogni.

Silkworm,Pupae,Powder.,Insects,Flour,For,Eating,As,Food,Items
Fotó: nicemyphoto

Nyilván Európában a sült tücsök nem éppen étvágygerjesztő látvány, Ázsiában azonban előszeretettel fogyasztják igen sok területen. Ennyire eltérő lenne a kultúránk és az étkezési szokásaink? Most talán, de ez azért nem mindig volt így - mondta el Antonovics Bence környezetvédelmi szakember az alternatív tápanyagforrásokról tartott előadásán.

Cricket,Powder,Insect,For,Eating,As,Food,Items,Made,Of
Fotó: nicemyphoto

Rovarokat Európában is fogyasztottak az emberek, nagy mennyiségben is, nagyjából az 1700-as évekig. Hogy miért? Mert könnyen elérhető volt, nagy mennyiségben állt rendelkezésre és mert sok esetben nem volt más. Hogy a konyhakultúránk mit is tart elfogadhatónak, azt az aktuális trendek határozzák meg, vagyis az, ami ma “alternatív”, régebben alapélelmiszer volt. Ettől még nem szívesen eszünk rovarokat.

Caucasian,Young,Male,Eating,Cricket,At,Night,Market,In,Thailand.
Fotó: RealPeopleStudio

Elkerülhető? Nos, nem nagyon. Ha nem is ropogtatjuk el őket egészben, a fehérje felhasználása szükségszerű, akár liszt, akár adalékanyag formájában - ehhez azonban még sok fejlesztést kell elvégezni. Emellett pedig a szemlélet átalakítása is szükséges. Nem csak arról az oldalról, hogy hajlandóak legyünk elfogyasztani ezeket a lényeket, hanem magáról a húsfogyasztásról is. Egy felnőtt embernek nagyjából 27 kg állati fehérjére van szüksége egy év(!) alatt. Ehelyett most nagyjából 70kg-ot fogyasztunk, ami fenntarthatatlan - főleg, ha elérjük a 10 milliárd fős határt a bolygón, amihez még azt is vegyük hozzá, hogy már most is 1,6 milliárd ember elhízott...

rovaremberétel