Április 28. Vasárnap, Valéria

Ne pazaroljuk a karácsonyi menüt, a maradékot inkább ajánljuk fel!

Híreső
2023. december 25. 14:00
Christmas,Dinner,For,Two,,Grilled,Beef,Steak,,Ribeye,,Greens,And

A karácsony a meghittség, a család és a szeretet ünnepe. Na meg a hatalmas evészeteké. Nem csak azzal van a baj, hogy ez megterhelő a szervezet számára és jelentős súlytöbbletet is eredményezhet, hanem a pazarlással is.

Christmas,Sweets,Background.traditional,Italian,Christmas,Sweets,On,Wooden,Background.
Fotó: leonori

A pulyka, a hal, a töltött káposzta, a kacsa és persze más, kevésbé hagyományos fogások is kerülnek ilyenkor az ünnepi asztalra. Ráadásul érkezik a család, nagyobb mennyiségekben kell gondolkodni, amiben keveseknek van gyakorlata.

Traditional,Christmas,Dinner,On,Dark,Background.,Holiday,Food.,Panorama
Fotó: Tatjana Baibakova

Az eredmény “nehogy ne legyen elég” alapon hatalmas mennyiségű élelmiszerhulladék, mert bár csomagolunk is, meg a következő napokon is az ünnepi menü maradékát esszük, a kukába akkor is nagyon sok remek állapotú étel kerül.

Christmas,Turkey,Dinner.,Baked,Turkey,Garnished,With,Red,Berries,And
Fotó: Alexander Raths

Az élelmiszerpazarlás egyébként is hatalmas probléma, és nem csak azért, mert a világ másik felén éheznek. Idehaza is nagyon sokan örülnének egy adag ételnek, így ami esetleg maradék a karácsonyi asztalnál, azt fel is ajánlhatjuk a megfelelő helyeken. Ehhez sok esetben nem is kell mást tenni, mint regisztrálni, hiszen még az ételért is elmennek, de mi magunk is lehetünk “futárok” és ha máskor nem is, legalább ilyenkor segíthetünk azzal, ami nekünk már úgy sem kell.

Karácsonylehetőségétel