Április 28. Vasárnap, Valéria

Mesterséges eső áztatta Lahore városát Pakisztánban

Híreső
2023. december 28. 11:00
Rain,Water,Drop,Falling,To,The,Floor,In,Heavy,Rain

A légszennyezettség egy olyan nagyvárosnak mindenképpen gondokat okoz, mint Budapest, de a fővárosnál lényegesen kisebb városok esetében is találkozhatunk ezzel a problémával, mely komoly egészségügyi kockázatokat rejt.

Transparent,Umbrella,Under,Heavy,Rain,Against,Water,Drops,Splash,Background.
Fotó: Julia Sudnitskaya

Most gondoljuk el, milyen lehet, ha a szmog egy 11 milliós nagyvárosban jelentkezik, ahol az elektromos közlekedés még távoli lehetőség, a diesel azonban nagyon is valós. A helyszín most Lahore, Pakisztán egyik nagyvárosa.

Rain,Shower,On,Car,Windshield,Or,Car,Window,And,Blurry
Fotó: gnepphoto

Az itteni hideg és a szélmentes időjárás olyan sűrű szmogot hozott létre, hogy a város vezetése most először egy olyan technológiát alkalmazott, melyet az Egyesült Arab emirátusoktól szerzett be. Ez pedig a mesterséges eső.

Falling,Raindrops,Footage,Animation,In,Slow,Motion,On,Dark,Black
Fotó: railway fx

A december 16-án bekövetkezett felhővetés - melynek során konyhasót és más anyagokat juttatnak a felhőkbe - kisebb záporokat eredményezett, mely nagyon jó hatással volt a légszennyezettségi adatokra is. A technológia egyébként nem ritkaság, a világon szinte mindenhol alkalmazzák a nagyon száraz területek esetében, vagy a nagyvárosok szmoggal szembeni küzdelméhez.

 

 

felhőesőember