Április 27. Szombat, Zita

Kritikus környezeti károkozásért perli Ukrajna Oroszországot

Híreső
2023. december 16. 08:00
null

Ukrajna úgy döntött, pert indít Oroszország ellen a június 6-án történt gátszakadás kapcsán. A Nova Kahova gát szerintük orosz bombák nyomán szakadt át, és hatalmas környezeti károkat okozott, így a per alapja az ökocídium.

Fotó: Libkos

A kifejezés a hosszú távú és széles körű, szándékos környezeti károkozást takarja, melyet nem ismer a nemzetközi jog. Ugyanakkor a szándékos és nagy mértékű természetkárosítást elismeri háborús bűncselekményként, erre a gátszakadásra pedig ezt rá is lehet húzni.

kép: Efrem-Lukatsky-AP

Már maga a szakadás is hatalmas károkkal járt, emberéleteket követelt, és több tízezer hal pusztult el a nyomán, a kagylókról és más lényekről nem is beszélve. De nem ez jelenti az igazi gondot, hanem a víz rombolása. Az ugyanis az emésztőket és a vegyi üzemeket is elmosta, mintegy 13 milliárd eurós kárt hagyva maga után.

kép: AFP

Az összeg azonban nem mutatja azt a szennyezéshullámot, melyet a víz maga után hagyott. A fekáliaszennyezés is komoly probléma, a vegyi üzemekből kiszabaduló anyagokkal együtt pedig katasztrófa. Ezek az anyagok mind felszívódnak a talajban, az élelmiszernövényekben és a haszonállatokban is megjelennek, így pedig a civil lakosságot pusztítják, akár több generáción keresztül is.

lead kép: ispionline-it

 

 

kárveszélyháború