Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Komoly gondok vannak a COP28 lezárása körül

Híreső
2023. december 22. 14:00
July,6,,2023,,Brazil.,In,This,Photo,Illustration,,The,2023

Meghosszabbították a COP28 találkozót, mivel a végső lezáró nyilatkozatban nem szerepelt a fosszilis üzemanyagok kötelező kivezetése. Ehelyett csak a “tüzelőanyagok fogyasztásának és termelésének méltányos, rendezett és kiegyensúlyozott módon történő csökkentése” került a szövegbe.

Expo,City,Dubai,,United,Arab,Emirates,Cop28.,The,Logo,Of
Fotó: Maurice NORBERT

Ennek pedig sem kényszerítő ereje nincsen, sem pedig nem tartalmaz kézzel fogható részleteket. Nesze semmi fogd meg jól. Ez pedig kiverte a biztosítékot többek közt a EU miniszterei körében is, kiélezve ezzel a vitát.

United,Nations,Climate,Change,Conference,Cop28,Uae.,Event,Will,Be
Fotó: DOERS

A szöveg “finomítása” az olajtermelő országok nyomásgyakorlása miatt történt, de a jelek szerint erről nem egyeztettek megfelelően a küldöttség tagjaival. A finomított nyilatkozatot ugyanis így egyszerűen nem hajlandóak elfogadni az olajtermelésben nem mélyen érintett országok.

Illustration,The,2023,United,Nations,Climate,Change,Conference,Cop28,Uae.
Fotó: Sherif Ashraf 22

Az EU nevében nyilatkozó német külügyminiszter, az ír, illetve szigetországok csoportosulásának (AOSIS) elnőke is jelezte, nem hajlandóak aláírni egy ilyen meggyengített dokumentumot. Cedric Schuster, az AOSIS elnöke így fogalmazott: “Nem azért jöttünk ide, hogy aláírjuk a halálos ítéletünket. Azért jöttünk ide, hogy harcoljunk az 1,5 fokért, és az ennek eléréséhez vezető egyetlen útért: a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetéséért… Nem megyünk csendben a vizes sírba”.

COP28környezetprobléma