Április 27. Szombat, Zita

Kína igyekszik tenni a kritikus légszennyezettségi mutatók ellen

Híreső
2023. december 12. 11:00
Air,Polluting,Factory,Chimneys

Kína, bár vezető szerepet tölt be a megújuló energiaforrások kihasználása terén, önmaga szennyezés tekintetében borzasztóan rosszul áll. Energiamixében ugyanis még most is igen nagy hányadot tesz ki a szén, ráadásul a légszennyezettségi adatok tekintetében is nagyon rosszul áll.

Bird,View,At,Chengdu,China.,Fog,,Overcast,Sky,And,Pollution.
Fotó: oceanfishing

A fővárosban, Pekingben a tiszta égbolt a ritka, a szmog mindennapos, ennek megfelelően pedig az egészségügyi kiadások is jelentősek, melyeket a légszennyezettségi adatok is generálnak. Kína vezetése azonban most vállalásokat tett, amik még a nagy volumenű projektek kivitelezését is érinteni fogják.

Shanghai,Financial,Center,And,Modern,Skyscraper,City,In,Misty,Gold
Fotó: iamlukyeee

A cél, hogy 2025-re mintegy 10%-kal csökkenteni tudják a szálló por, egészen pontosan a 2,5 mikrométernél finomabb szálló por mértékét, valamint a súlyosan szennyezett napok számát az évben 1% alá szeretnék nyomni. Ennek érdekében azokat a nagyberuházásokat is visszafogják, melyek jelentős károsanyag-kibocsátással járnak együtt.

Beijing,-,May,9:,Traffic,Jam,And,Smog,In,Beijing's
Fotó: Hung Chung Chih

Cél továbbá az is, hogy a szénfelhasználás szintén 10%-kal mérséklődjön 2025-re a 2020-as felhasználási szinthez képest. Ehhez pedig egyrészt a földgázkitermelés fokozását használják eszközül - ami nem a legjobb -, másrészt a megújulók terén is komoly beruházásokat terveznek. Ezen felül a kormányzat az e-közlekedés ösztönzése révén is igyekszik tenni a levegő minőségének javításáért. A vállalások szépek, jól hangoznak, kérdés azonban, hogy valódi szándékot tükröznek-e, vagy csupán nagy szavak

szmogKínalevegő