Május 5. Vasárnap, Györgyi

Jasper egyetlen nap alatt 582 mm esőt zúdít Ausztráliára, kritikus helyzetet teremtve

Híreső
2023. december 22. 11:00
The,Perfect,Mushroom,Cloud,Storm,Over,The,Sea

Jasper nem aprózza el jelenlétét Ausztráliában. Olyannyira nem, hogy Queensland északi régióiban kritikus helyzetet jelent, a legmagasabb fokú figyelmeztetést kénytelenek kiadni a hatóságok, miközben Jasper csak önti és önti az esőt.

A rendszer kissé beragadt, ennek köszönhető, hogy elképesztő mennyiségben érkezik a területre csapadék. A legmagasabb értéket Black Mountain területén regisztrálták, itt 24 óra alatt 582 mm esővel lehetett számolni.

Ez pedig nem csak azt eredményezi, hogy felszólították a lakosságot, hogy igyekezzenek minél magasabban szállást találni maguknak, mivel szinte biztosan sorra dőlnek majd meg az árvíz magassági rekordok. Sajnos az alap szolgáltatásokban is komoly zavarok lépnek fel, mint az áram és a vízellátás, ezen felül a közlekedés az utakon lehetetlenné válik.

kép: JMA

Az esőzés azonban olyan heves, hogy még helikopterekkel sem tudnak segélyeket eljuttatni, vagy mentési munkálatokat végrehajtani, mivel igazából semmi nem tud felszállni a régióban. Jasper december 17 óta rostokol Észak-Queensland felett, tovább haladása lassan történik, de legalább annak az esélye kicsi, hogy újra megerősödne.

 

 

viharesőveszély