Április 27. Szombat, Zita

Így spórolhat egy keveset az autó fogyasztásán

Híreső
2023. december 30. 11:00
Green,Piggy,Bank,Money,Box,In,Car,Interior,,Vehicle,Purchase,

Továbbra is a közlekedés jelenti az egyik legnagyobb szennyező „erőt2 a bolygón, így ha teheti, inkább a tömegközlekedést válassza, ha pedig nincs más lehetőség, mint a kocsi, igyekezzen takarékosan vezetni – ehhez adunk néhány tippet. 

Empty,Fuel,Warning,Light,In,Car,Dashboard.,Fuel,Pump,Icon.
Fotó: kckate16

Csak leugrom a boltba – nos, ha a bolt gyalog is kényelmes távolságra van, azaz kb. 10 percen belül elérhető, akkor az autót mellőzzük. Nem csak azért, mert ez jó a környezetnek és az egészségünknek is, hanem azért, mert hideg üzemben fogyaszt a legtöbbet a kocsi.

Refilling,Fuel,View,From,Inside,Of,Gas,Tank,Of,A
Fotó: nexus 7

Fontos, hogy az autó súlyát feleslegesen ne növeljük, mert ez is dob a fogyasztáson. Vagyis a csomagtér is legyen üres, ne furikázzunk feleslegesen több kilónyi cuccot. Ez különösen igaz a tetőboxokra és más légellenállást növeli kiegészítőre. Ha csak fent felejtettük őket az autón, akkor most gyorsan szedjük le, hiszen ezek akár 10%-os fogyasztásnövekedést is eredményezhetnek.

Azt talán mondani sem kell, hogy ne tapossuk a padlóba a gázpedált, de ne is finomkodjunk vele nagyon. A túl alacsony és a túl magas fordulatszám is növeli a fogyasztást. A feleslegesen működtetett elektromos berendezések is emelik a fogyasztást, vagyis ezeket is csak akkor használjuk, ha tényleg szükséges.

Vector,3d,Realistic,White,Gas,Fuel,Tank,Gauge,,Oil,Level
Fotó: gomolach

Mindezekkel együtt sem tudunk majd olyan nagyon nagy fogyasztáscsökkentést elérni, ezzel sajnos számolni kell. Ami tényleg sokat jelenthet, az a guminyomás. Ha túl lapos a kerék, az akár 15%-kal is képes megdobni a fogyasztást, és a nyomás ellenőrzése nem tart tovább 2 percnél.

 

pénzautóbenzin