Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Így etetünk mi – csak az énekesmadarakat, és azokat sem akármivel!

Híreső
2023. december 06. 14:00
Cute,Great,Tit,Bird,Eating,Bird,Feeder,,Coconut,Shell,Suet

A tél egyik legszebb része, amikor az ember az ablakból figyelheti, ahogyan az etetőben színes, pici madarak tömegei csipegetik a kihelyezett élelmet. Igen, most már bőven el lehet kezdeni az énekesmadarak etetését.

Cyanistes,Caeruleus,,Commonly,Known,As,Blue,Tits,,Perched,On,A
Fotó: Melanie Hobson

Két dolgot gyorsan tisztázni kell: az első, hogy csak az énekesmadarakat szabad etetni, a vízimadarakat tilos! A két csoport viselkedése alapvetően eltérő, míg egyiknél az etetés nem jelent gondot, a másiknál, jelesül a vízimadaraknál komoly veszélyt jelent, betegséget, halált okozhat, kikapcsolja a vándorlási ösztönt ezzel akár a fagyhalálnak is kiteszi a madarakat.

Hungry,Eurasian,Tree,Sparrows,Feeding,In,Snow,Weather
Fotó: Karin Jaehne

A másik tisztázásra szoruló tény, hogy az énekesmadaraknak nincsen szükségük az etetésre, hiszen vadállatok lévén az ember nélkül is remekül boldogulnak. Hogy akkor miért etetünk? Mert szerencsére semmilyen gondot nem okozunk vele, és mert cserébe gyönyörködhetünk a madarakban.

Garden,Birds.,European,Robin,,Erithacus,Rubecula,And,Great,Tit,,Parus
Fotó: DJTaylor

Ahhoz azonban, hogy ez így is maradjon – azaz tényleg semmilyen gondot ne okozzunk – nem tehetünk akármit az etetőbe. A madár ugyanis nem az élelmiszerhulladék eltűntetésére van. Az etetőbe kerülhet napraforgó, illetve olyan magkeverék, melyet az énekesmadaraknak alakítottak ki. Ezen kívül alma, illetve bogyósok (vadszőlő, tűztövis, fagyal, …), valamint állati zsiradék. Ennél az utóbbi élelemforrásnál fontos, hogy sótlan legyen, azaz a bolti, sózott szalonna főzéssel való sótlanítás után használható. Vízre is szükség van, vagyis azt naponta érdemes cserélni a jég miatt. Minden más élelmiszer felesleges, mert vagy nem csalja oda a madarakat, vagy akár bajt is okozhatunk vele!

madáretetéstél