Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Igen, a vágott fenyő a legjobb megoldás a környezettudatos karácsonyhoz!

Híreső
2023. december 14. 11:00
Christmas,Tree,At,A,Market,And,Wrapping,Device

Ha karácsony, akkor a rendszeresen feltett kérdés is előkerül: hogyan lehetünk környezettudatosak a karácsonyfa ügyében? Melyik az igazán jó választás? A műfenyő, melyet csak egyszer kell megvenni, a vágott, esetleg az élő, cserepes fenyő?

Christmas,Trees,In,A,Red,Pots,For,Sale,On,A
Fotó: kipgodi

Nos, a műfenyő biztosan nem. Műanyagból van, tehát egy olyan hulladék lesz belőle, mely nem bomlik le, ráadásul a mikroműanyag révén komoly szennyezőként is jelentkezik. Ahhoz, hogy környezettudatos lehessen nagyjából 40 évig kellene használni, de ekkor is figyelmen kívül kell hagyni a leváló mikroműanyagok okozta szennyezést, melyet bizony a műfát állító család szenvedhet meg a legjobban.

Christmas,Tree,On,White,Background,Three,Version,,Pine,With,No
Fotó: Vasin Lee

A cserepes fenyők egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és alapvetően jó választás is lehet. Azonban pár kérdés felmerül velük kapcsolatban, amiket nem árt végig gondolni: hova ültetjük majd a fát? Mert cserépben nem maradhat, és bizony nem lesz aprócska. Csak úgy kiültetni az erdő szélére nem jó ötlet, mert gondokat is okozhat, a kertben pedig egy - két fenyőnek van helye maximum. Ráadásul a legtöbb cserepes fenyő nem éli túl a hidegből melegbe és újra ki a hidegbe túrát, a locsolás hiányáról már nem is beszélve.

Salesman,Being,Wrapped,Up,A,Cut,Christmas,Tree,Packed,In
Fotó: kipgodi

Akármilyen meglepő is, a legjobb megoldás a vágott fenyő, abból is a nagy. Ezzel ugyanis egy olyan tevékenységet támogatunk, mely bár messze van egy egészséges erdőtől, de alapvetően természetközeli, és minden más termelésnél kedvezőbb a környezetre nézve. A fenyőtermesztés során élőhelyek alakulnak ki az állatok számára, a talajvíz megkötése megvalósul. A lokális klíma javul, elősegítjük a biodiverzitást. Ha már mindenképpen állítunk karácsonyfát, és nem érjük be néhány ággal, esetleg alternatív fákkal, akkor a vágott fenyő mindenképpen a legjobb megoldást jelenti!

fenyőkarácsonydísz