Május 10. Péntek, Ármin, Pálma

Ha nem mennek a fosszilisok a süllyesztőbe, a század végére minden 12 kórházból egyről lemondhatunk...

Híreső
2023. december 08. 11:00
Hospital,In,Pripyat,City,Abandoned,After,The,Chernobyl,Nuclear,Power

A klímakatasztrófa kiterjedt hatásokkal rendelkezik, és alóla semmi nem vonhatja ki magát. Ez igaz az egészségügy esetében is, ahol a jelenség elképesztő összegeket emészt el. Ezen felül azonban komoly fenyegetést jelent az emberek életben maradására is.

Paramedics,And,Medical,Staff,Give,First,Aid,To,Mannequin,Victims
Fotó: wideweb

Ha a katasztrófa kapcsán sérülés történik, akkor irány a kórház - már persze abban az esetben, ha azt nem érinti maga a katasztrófa. Sajnos azonban egy friss jelentés rámutat, hogy ha nem vonjuk ki határos időn belül a fosszilis energiahordozókat, akkor minden 12 kórházból egy bizony kikerül a képből.

Burning,Building.,Fire.,Wildfire.,Burning,House.,Roof,Of,Building,In
Fotó: Fernando Astasio Avila

A jelenség most is az alacsony és a közepes jövedelmű országokat érinti erősen. A helyzet a leginkább Délkelet-Ázsia kórházai szempontjából problémás. Itt ugyanis változtatások nélkül a század végére minden ötödik kórház válhat használhatatlanná.

Destroyed,Building,That,Collapsed.,Ruined.,Catastrophic,Zone.,Earthquake.,Morocco.,Israel.
Fotó: Fernando Astasio Avila

Egyes kórházak szerencsés helyzetben vannak, mert vagy olyan területen találhatóak, ahol viszonylag védettek, vagy fel vannak készítve erős környezeti behatásokra is. A többség azonban nem ilyen, ezek felkészítése, illetve elköltöztetése pedig irdatlan összegeket emészthet fel.

klímaveszélykórház