Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Elszabadult egy 1000 milliárd tonnás monstrum, mely katasztrófával fenyeget az óceánon

Híreső
2023. december 02. 11:00
null

Még 1986-ban történt egy esemény az Antarktisz területén, melynek hatása mostanra “érett be”. Akkor a Flichner-self jégtábláról leszakad egy darab, mely nagyon sokáig az óceán fenekéhez tapadva egyhelyben állt, azaz nem okozott gondokat.

 

Most azonban elszabadult. Egyes kutatók szerint már egy éve mozgásban van, de az tény, hogy az A23a jelzésű jéghegy mozgása most erősen felgyorsult. Ezt pedig komolyan kell venni, hiszen egy 1000 milliárd tonnás monstrumról van szó, mely katasztrófát is okozhat.

 

A tudósok szerint két forgatókönyv a legvalószínűbb. Az első, hogy a hegy megfeneklik a Dél-Georgia szigetnél. Itt vízimadarak milliói, köztük pingvinek költenek, illetve nagy fókakolóniák is itt szaporodnak. A jéghegy megfeneklése pedig elvágná az állatokat az élelemforrástól.

 

Egy másik forgatókönyv szerint elég nagy ahhoz az A23a, hogy elússzon a sziget mellett, Dél-Afrika irányába. Ebben az esetben állatok milliói menekülnek meg az éhhaláltól. Cserébe azonban a hajózási útvonalakat zavarja meg a hegy, mely hosszabb utazási időt, ennél fogva magasabb költségeket és magasabb árakat eredményezhet.

 

jéghegytengerveszély