Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Dánia különadót vetne ki a szennyező repülőgépek utasaira

Híreső
2023. december 27. 11:00
Happy,Tourist,Taking,Selfie,Inside,Airplane,-,Cheerful,Couple,On

Tisztában vagyunk vele, hogy a repülés az egyik legjobban szennyező utazási forma, amit csak választhatunk. Meglennénk nélküle is, de akkor a világ megismerése lényegesen kevesebb ember számára lenne elérhető.

Flying,And,Traveling,,View,From,Airplane,Window,On,The,Wing
Fotó: BABAROGA

A repülés tehát marad, azonban nem mindegy, hogyan. Dánia is csatlakozott – a maga módján - ahhoz a kezdeményezéshez, hogy a légi közlekedésben a lehető legtöbb gép álljon át fenntartható üzemanyagok használatára.

White,Passenger,Airplane,Flying,In,The,Sky,Amazing,Clouds,In
Fotó: muratart

A cél egészen pontosan az, hogy 2030-ra csak ilyen járatok közlekedjenek a világon, ezt pedig két úton lehet elérni. Az egyik a társaságok rászorítása a megfelelő anyagok használatára, a másik, hogy az utazóközönséget terelik olyan irányba, hogy a fenntartható üzemanyaggal közlekedő gépeket részesítsék előnyben.

Passengers,Commercial,Airplane,Flying,Above,Clouds,In,Sunset,Light.,Concept
Fotó: Jag_cz

Dánia erre különadóval igyekszik rábírni az embereket. A tervezett törvényjavaslat értelmében a szennyező gépek utasainak plusz költsége a következő lenne: az EU-n belül közlekedő járatok esetében mintegy 2500 forintos költség (50 korona), a középtávú járatoknál 16 000 forint (310 korona), az interkontinentális járatok utasai esetében pedig 21 000 forint (410 korona).

utasrepülőDánia