Május 2. Csütörtök, Zsigmond

COP28 – a legrosszabb forgatókönyvek már szóba sem kerülnek, és a fosszilisok kivezetésre kerülnek

Híreső
2023. december 25. 11:00
Symbol,For,The,Next,Climate,Conference.,Hand,Turns,Cubes,And

Elkeserítő adatok és jelentések sora fokozza bennünk a klímaszorongást, és egyre inkább az az érzésünk, hogy tehetetlenek vagyunk. Pedig ez nem igaz, csak sajnos ritkábban kerülnek előtérbe az elért eredmények. Holott vannak, és köztük olyanok is, melyek képesek oldani a szorongásunkat is.

People,Take,Part,In,A,Climate,Protest,Coinciding,With,Cop28
Fotó: Alexandros Michailidis

A COP28 kapcsán mindenképpen találkozhatunk ilyen hírrel, még ha nem is azokról van szó, ahol az egyes vállalásokat, vagy éppen a jogi háttér nélkül tett ígéreteket vesszük górcső alá. Ürge-Vorsatz Diána azonban a konferencia kapcsán már elmondta, hogy van értelme az ilyen rendezvényeknek, hiszen mostanra elértük, hogy a legrosszabb forgatókönyvek, vagyis a század végére jelentkező 5-6°C-os átlaghőmérséklet-emelkedés lehetősége már szóba sem kerül!

Jakarta,,Indonesia,-,November,24,2022:,The,2023,United,Nations,Climate
Fotó: Poetra.RH

Hogy sikerül-e tartani a 2°C, esetleg képesek leszünk-e elérni az 1,5°C-os vállalást az kérdéses, hiszen a jelenlegi trendek szerint a 3-3,5°C a valószínű, de még lehet ezen változtatni. Ezt teszi lehetővé az a történelmi jelentőségű lépés, melyet most először sikerült elérni. Lehet, hogy meglepő, de 27 COP esetében egyszer sem került szóba a fosszilis energiahordozók kivezetése, ez azonban most megtörtént. Nem pikk-pakk, nem kapkodva, de szóba került. Igaz, ez még csak egy ígéret, törvény még nem született ezzel kapcsolatosan, de már ez is nagyon sokat nyom a latban.

Truro.,Cornwall.,Uk.,11.06.21,Cop26,Protest,In,Truro,,Cornwall
Fotó: JMundy

Ez ugyanis a piacra már most hatát gyakorol. Egyrészt az országok vállalták a nem megtérülő fosszilis beruházások támogatásának leállítását, ami szép dolog, de egyelőre csak egy ígéret. A piacon azonban már most is mintegy 12 billió olyan beruházás fut, mely sohasem fog megtérülni - ez pedig a befektetőknek sem kedvez. Ha nem hoz elég pénzt, nem is lesz életképes, így a kivezetés már elkezdődött, vagyis a fosszilis energiahordozók kora most véget ért.

COP28lehetőségremény