Április 28. Vasárnap, Valéria

A fánk, a csoki vagy a fagyi finomabb, mint egy friss gyümölcs... Tényleg, vagy csak ezt akarják, hogy higgyük?

Híreső
2023. december 04. 14:00
null

Van egy igen érdekes elképzelés, mely jelentős mértékben járul hozzá az elhízáshoz, ezzel együtt a szív és érrendszeri problémák, a cukorbetegség és más hasonló bajok kialakulásához. Ez pedig nem más, mint hogy azt gondoljuk: az ultrafeldolgozott élelmiszerek ízletesebbek, mint a többi.

 

Na jó, de mi is az az ultrafeldolgozott élelmiszer? Ide azokat az élelmiszereket soroljuk, melyekre alapvetően semmi szükségünk, de nagyon-nagyon szívesen fogyasztjuk őket, mint a szénsavas üdítők, fánkok, chipsek, hamburgerek, sültkrumplik és sok más élelmiszer. De vajon tényleg azt gondoljuk, hogy ezek finomabbak?

Fotó: Yeko Photo Studio

A reklámok és a kommunikáció ezt sugallja, mi pedig úgy vagyunk vele, ha mindenki szerint így van, csak nem tévednek... Peter Rogers pszichológus-professzor és csapata azonban egy tanulmányban igazolta, hogy ez nem így van. A 244 felnőtt önkéntesnek fotókat mutattak az ételekről, melyek közt az ultrafeldolgozott ételek mellett az egészséges alternatívák is szerepeltek, például a gyümölcsök. A résztvevők azonban egyáltalán nem ítélték a képek alapján ízletesebbnek az ultrafeldolgozott élelmiszereket.

Ice cream cone in the stand
 

Vagyis hiába sugallja a reklám, nem, a többség nem gondolja, hogy ezek az ételek finomabbak. Előállításuk és fogyasztásuk azonban nagyon nem tesz jót sem nekünk, sem a környezetnek. Itt lenne az ideje, hogy ne azt higgyük el, amit mondanak, hanem azt, amit látunk, tapasztalunk, bizonyítunk.

 

 

egészségemberétel