Május 2. Csütörtök, Zsigmond

A COP28 elnöke szerint nincs bizonyíték arra, hogy a fosszilis energiahordozók kivezetése megoldja a klímakatasztrófát

Híreső
2023. december 08. 08:00
Dubai,,Uae,,Nov.,30,2023:,Flags,Of,Cop28,,Unfccc,And

A COP28 jelenleg is zajlik, a helyszín pedig az Egyesült Arab Emirátusok, mely ország éppen a fosszilis energiahordozók miatt lett gazdag és befolyásos. A helyszínválasztást is igen sok környezetvédelmi szervezet bírálta, ám mikor kiderült a rendezvény elnökének személye, sorra a kardjukba dőltek. Azt ugyanis idén az állami olajvállalat vezetője tölti be.

Dubai,,Uae,,Nov.,30,2023:,Close-up,Of,Cop28,And,Uae
Fotó: rarrarorro

Várható volt, hogy nem lesz éppen objektív a vezetés, de sokan remélték, éppen a másik nézőpont hoz majd előrelépést a klímakatasztrófa elleni fellépés terén. Al-Dzsaber azonban a COP28 előtt, novemberben egy rendezvényen egy igencsak érdekes kijelentéssel élt, mely újra és talán a legerősebben kérdőjelezi meg helyét a COP28 elnöki székében.

Eu,Council,President,Charles,Michel,(r),Meets,Cop28,President,Designate
Fotó: Alexandros Michailidis

A kérdéses rendezvényen (She Changes Climate) ugyanis kifejtette, hogy véleménye szerint nincsen tudományos bizonyíték arra, hogy a fosszilis energiahordozók kivezetése segítene elérni a klímacélokat. Hozzátette, hogy szerinte is szükséges a kivezetés, de sokkal megfontoltabban kellene hozzáállni.

Jakarta,-,February,14,2023:,The,2023,United,Nations,Climate,Change
Fotó: Poetra.RH

A tudományos közösség természetesen felhördült a kijelentésen. Egyrészt, mert szembe megy az ENSZ főtitkárának állásfoglalásával, másrészt, mert sokak szerint már - már a klímaváltozás tagadásával határos a kijelentés. A tudományos közösség döntő többsége egyértelműen foglal állást a fosszilis energiahordozók kivezetésének szükségessége mellett, ráadásul ezt mielőbb meg kell tenni!

COP28olajenergia