Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

30°C decemberben, és ez nem a trópusok, hanem Dél-Spanyolország...

Híreső
2023. december 17. 08:00
Sunset,From,The,Walls,Of,The,Alcazaba,Of,The,City

Nem egészen úgy alakulnak a dolgok most karácsonykor, ahogyan a legtöbben szeretnék. Hullott ugyan hó, nem is kevés, de a karácsony előreláthatólag hómentes lesz, sőt, a 10°C körüli maximumok is igen valószínűnek látszanak.

Famous,Christmas,Lihgts,Of,Malaga,City
Fotó: KIM HONGGYU

De ez még mindig közelebb áll a télhez, mint az az időjárás, ami december 12-én Malaga városában, Spanyolországban volt. Illetve persze nem csak itt, hanem Spanyolország déli részein, ahol már októberben is 38°C-ot regisztráltak.

Malaga,,Spain,-,December,3,,2022:,Angels,On,Chhristmas,Decorations
Fotó: Vitalii Biliak

Most egy újabb hőhullám söpört végig a területen, ami nem szokatlan, de azért az nem mindennapi, hogy december 12-én 29,9°C-os hőséggel szembesülnek az emberek. Sokak álma fürdőruhában ünnepelni a karácsonyt, de azért az túlzás, ha ez olyan helyen történik, ahol a tél azért ennél lényegesen hűvösebb szokott lenni.

Panoramic,Aerial,View,Of,Malaga,In,A,Beautiful,Summer,Day,
Fotó: Sergii Figurnyi

Talán nem tűnik olyan rossz dolognak, hogy decemberben is ki lehet feküdni napozni, de a környezet szempontjából ez egy kicsit sem jó dolog. A megszokott rendszerek eltolódása komoly stressz az élővilágnak, a csapadékhiány kialakulásáról már nem is beszélve.

malagamelegSpanyolország