Április 28. Vasárnap, Valéria

15 km-es hamuoszlopot produkált a Marapi

Híreső
2023. december 07. 14:00
null

Indonézia területén több vulkán is riogatja a helyieket. Köztük van a Marapi is, mely az ország egyik legaktívabb tűzhányója, és amely december harmadik napján egy gigantikus kitörést produkálva szólt bele a repülési lehetőségekbe.

kép: Antara Foto-Iggoy el Fitra-Reuters

A Marapi legutóbb márciusban volt aktív, akkor mintegy 400 méteres gázcsóvát produkált, de már ez is elég volt a kettes riasztási szinthez, hiszen a vulkán igen szeszélyesen tud viselkedni. Most azonban nem aprózta el a dolgot.

Bukittinggi,,West,Sumatera,Indonesia,-,June,17,2019,:,Volcanic
Fotó: HardiBoy

December 3-án egy 15 km-es hamuoszlop tört az ég felé, mely vörös szintre emelte a vulkáni riasztást, ráadásul a környéken a repülőforgalmat is teljesen le kellett állítani. A vulkán több kisebb kitörést is produkált.

Expanse,Of,Sand,And,Stones,In,The,Crater,Of,The
Fotó: Peter John Aryadi

A hegy hirtelen kitörése közben több hegymászócsoport is tartózkodott a területen. 49 mászót sikerült kimenteni. A hatóságok 13 hegymászó holttestét találták meg eddig, 3 ember túlélte a kitörést, de további mintegy 10 hegymászót keresnek. A lakosságot figyelmezették, hogy készüljenek fel a kitörések esetleges folytatódására, illetve a kráter megközelítését is megtiltották.

lead kép: Antara Foto-Iggoy el Fitra-Reuters

 

 

vulkánkitöréshalál