Április 27. Szombat, Zita

2022 volt a kibocsátási csúcsév a villamosenegia termelésben, innentől lejtmenet várható!

Éghajlat
2023. április 15. 11:00
null

Nos, 2022-ben is növekedett a villamosenergiaigény a világon, nem is kis mértékben. Most azonban először, mióta csak felmerült a zöld energiákra való átállás igénye elmondható, hogy ennek a növekedésnek 80%-át már a megújuló forrásokból lehetett fedezni!

Másképpen fogalmazva ez azt jelenti, hogy ha nem lenne a megújuló energiatermelés, akkor tavaly a kibocsátás mértéke 20%-kal lett volna magasabb (ne legyen félreértés, így is nőtt a kibocsátás globálisan). A szén kitermelése azonban jelentsen csökkent, és ez igaz a gáz esetében is, bár a csökkenés mértéke nem olyan nagy, mint a szén esetében.

A globális energiamixben a megújulók részaránya 19%-kal növekedett, ahogyan erre az EMBER környezetvédelmi nonprofit szervezet jelentése rámutat, melyet évente jelentetnek meg. Hogy ez mit is jelent? Jó eséllyel azt, hogy megtörtént egy váltás.

A New Scientist a tanulmányt összefoglalva külön foglalkozik azzal, hogy a tudósok arra számítanak, 2022 volt a kibocsátás szempontjából a csúcsév. A zöld energiák terjedése, azok árának kedvezősége és a tudatosság egyre fontosabbá válása okán innentől a kibocsátás egyre csökkenni fog. Ez persze nem azt jelenti, hogy hátra lehet dőlni, hiszen a kijelölt célokért elképesztően sokat kell dolgozni, de azt mindenképpen megmutatja, hogy az út jó, a villamosenergia valóban a leginkább környezetbarát megoldás - bár még sokat kell fejlődnie. A célok elérhetőek, látható a fejlődés, monitorozható a kedvező hatás és ez az országok számára is pozitív - így gazdaságilag megtérülő - visszajelzés.

képek és lead kép: shutterstock

klíma2022csúcslevegőkibocsátásszennyezés