Április 26. Péntek, Ervin

2022 soha nem látott meleget hozott több Európai országba is

Világidőjárás
2023. január 10. 11:00
null

2023 nem kezdődött valami nagy hidegekkel. A mostani tél egész Európában igen enyhén alakul, de még csak az év elején tartunk, ebből még nagyon sok dolog kialakulhat. 2022 azonban hivatalosan is az 5. legmelegebb éve volt bolygónknak.

Bár globálisan “csak” az 5. helyet sikerült bezsákolnia 2022-nek, azért sok európai ország számára rekordot hozott, és nem csak az egyes időjárási anomáliák miatt, hanem éves szinten is. Az Egyesült Királyság, Spanyolország és Franciaország is rekordot könyvelhetett el.

Az angoloknál az éves átlaghőmérséklet átlépte a 10°C-ot, amire eddig még sohasem volt példa. Ráadásul idén történt meg először a mérések kezdete óta, hogy a szigetországban a hőmérő higanyszála elérte a 40°C-ot. Franciaország számára az éves átlaghőmérséklet 14°C-on alakult, ami elképesztően magas szám, és a spanyolok sem panaszkodhattak, a mérések kezdete óta a legmelegebb évet tudhatják maguk mögött.

Bár globálisan nem lett dobogós 2022 azért örömre nincsen semmi okunk. Az iparosodás előtti időkhöz mérten az átlaghőmérséklet emelkedése már most elérte az 1,2°C, és sajnos az emelkedés léptéke egyre gyorsul. Ennek pedig komoly következményei lesznek az egész emberiségre nézve, tekintve, hogy a klímaváltozás hatásai az emberek mintegy 90%-át érintik.

képek és lead kép: shutterstock

forróságklímamelegfelmelegedésévrekord