Április 20. Szombat, Tivadar

2022 rekordaktív hurrikánszezon lesz az előrejelzések szerint

Világidőjárás
2022. április 12. 14:00
null

Gondban vannak azok az emberek, akik az USA keleti partvidékén élnek. Pontosabban azok, akik a hurrikánok által sokszor érintett területeken találtak otthonra, mivel az idei igencsak intenzív szezonnak ígérkezik.

A szakemberek az okok között a gyenge La Nina jelenséget, és az előre láthatóan semleges ENSO-t jelölték meg. Ez utóbbi azt jelenti, hogy igen nagy a valószínűsége annak, hogy az El Nino jelenség kifejezetten gyenge lesz, akár el is marad.

kép: CSU - Weather model

Ez azt eredményezi, hogy bár az Atlanti-óceán keleti és középső részének hőmérséklete jelenleg nagyjából átlagos, a Karib-térség vizei már most melegebbek, mint az ilyenkor szokásos. A meleg vizek pedig jelentősen segítik a komolyabb viharrendszerek kialakulását.

A szakemberek szerint a 2022-es hurrikánszezon még a 2019-2020-as szezont is felül fogja múlni. A becslések 9 hurrikánról (átlag 7,2), 19 nevezett viharról (átlag 14,4) szólnak, és a hurrikánok közül 4-et is 3-as kategória fölé sorolnak a tudósok.

A mostani szezonban az emberek sajnos kevéssé reménykedhetnek abban, hogy a tudósok tévednek. A fent felsorolt becslések ugyanis 135%-os aktivitást mutatnak az utóbbi évekhez képest, így a tévedés esélyével együtt is romboló erejű szezon elé néznek.

képek és lead kép: shutterstock

viharklímamelegszezonjövőhirrikánemberrekord