2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

2 halálos áldozata megint van a spanyolországi áradásoknak

2021. december 15., 14:00
2 halálos áldozata megint van a spanyolországi áradásoknak

Spanyolország számára az idei téli szezon és a késő őszi időszak nem tartogatott valami sok szépet. November óta ugyanis kisebb – nagyobb megszakításokkal heves esőzésekkel küszködött az ország, melyek jelentős károkat is okoztak.  

kép: REUTERS-Vincent West

Most, december 9-én egy újabb heves esőzés okozott gondot, mely egy hosszabb, csendes időszakot zárt le. Ráadásul nem csak az eső jelentett gondot, hanem az enyhe idő is, mely a hegyekben felhalmozódott hó egy részét is megolvasztotta. 

kép: Ayuntamiento de Pamplona

A csapadék és az olvadó hó együttesen széles körben váltott ki áradásokat Navarra tartományban. Több folyó is kilépett medréből, károkat okozva az infrastruktúrában, épületekben és persze a termőföldekben is. 

 

 

A helyi vezetés igyekszik elérni a központi kormánynál, hogy természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánítsák Navarrát, hiszen csak így férhetnek hozzá az EU támogatásaihoz, melyeket a károk enyhítésére lehetne felhasználni. 

Sajnos az eseményeknek két halálos áldozata is van, mindketten az áradások nyomán kialakuló földcsuszamlásokban vesztették életüket. 

kép: EPA

lead kép: MIGUEL ITURRALDE REUTERS

Ezek is érdekelhetnek