2020. október 30. péntek
Alfonz

2 halálos áldozata is van a franciáknál bekövetkezett özönvíznek

2020. szeptember 23., 08:00
2 halálos áldozata is van a franciáknál bekövetkezett özönvíznek

Elképesztő pusztítást vitt véghez a franciáknál a heves esőzés. Dél-Franciaország több megyéjében is 200 mm közeli csapadékmennyiséget regisztráltak, de a Gard megyei Valleraugue községben mindössze 6 óra alatt rekordmennyiségű, 468 mm eső esett. Az elmúlt 120 év legrosszabb esőzésén vannak túl a helyiek. 

kép: Sapeurs Pompiers du Gard twitter

És akkor még a hegyekből lezúduló csapadékvízzel nem is számoltunk, vagyis a régió gyakorlatilag elsüllyedt. A villámáradások szinte mindenhol jellemzőek voltak, néhol földcsuszamlás is kialakult.  

kép: Sapeurs Pompiers du Gard twitter

Számos utat és 5 hidat is le kellett zárni. Az áramellátás, sőt, néhol még a vízellátás is akadozott, vagy teljesen le is állt. A tűzoltóságnak is akadt munkája bőven, az áradás elől több száz embert kellett kimenekíteni. 

 

 

 

Két ember számára a segítség már későn érkezett. Egy idős nőt a víz sodort el, egy férfi pedig egy földcsuszamlásban lelte halálát. Két személyt még most is keresnek a hatóságok. 

kép: Pompiers de France twitter

Az esőzéseket követően az anyagi kár jelentős, a kidőlő fák és villanyoszlopok a házakban, autókban tettek kárt, maga a víz pedig több száz épületet rongált meg és áztatott el. 

kép: Pompiers de France twitter

lead kép: AFP