Március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna

1800 földrengés egyetlen nap alatt a Krísuvík vulkánnál

Világidőjárás
2022. augusztus 03. 14:00
null

2021-ben a Krísuvík vulkánnál egy földrengésrajt regisztráltak, mely rövid idő alatt mintegy 50 000 rengést - remegést jelentett. A vulkán akkor mégsem tört ki, legalábbis láva a felszínre nem került, de ez messze nem jelenti azt, hogy elcsitult volna a hegy.

kép: Benjamin Hennig, University of Iceland

Július 30.-án az izlandi vulkán 5-7 km-es mélységben körülbelül 1800 földrengést produkált, mely már tekintélyes mennyiség, és nagy valószínűséggel a magma mozgását jelenti a felszín alatt. A helyi meteorológiai szervezet ennek megfelelően sárgára emelte a vulkánnál a repülési színkódot.

A megfigyeléseket is szorosabbra vonták, de figyelmeztetéseket, illetve kitelepítéseket egyelőre nem kellett kezdeményezni. Most a szakemberek azt vizsgálják, hogy a földrengések mélysége változik-e. Ha ugyanis sekélyebbé válnak, az valószínűleg a magma felszín felé emelkedését jelenti.

kép:The Watchers

A rengések most még nem okoztak nagyobb gondokat, de arra azért felhívják a figyelmet, hogy a földcsuszamlások, sziklaomlások bármikor bekövetkezhetnek a rengések helyén.

kép: IMO, The Watchers

lead kép: Michal Klajban - commons.wikimedia.org

vulkánföldrengésemberkitörésIzland