2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

1,75 millió embert érint a kínai áradás, mely már 4 Budapestnyi termőterületet is eltüntetett

2021. október 14., 08:00
1,75 millió embert érint a kínai áradás, mely már 4 Budapestnyi termőterületet is eltüntetett

Shanxi tartományban, Kínában nem a hó okozza a kellemetlenségeket, mint a szomszédos tartományban, hanem az eső, abból viszont elképesztően sok. A tartományban a folyamatos esőzések mostanra már 1,75 millió embert érintenek az áradások révén. 

kép: cnn

A tartomány 60 meteorológiai állomásán rögzítettek rekordmennyiségeket a csapadék tekintetében. Ez pedig nem csak némi pluszt jelent, sok helyen az ilyenkor szokásos mennyiség háromszorosával kellett számolni.

 

kép: cnn

Ennek tekintetében nem is lehet csodálkozni azon, hogy a Sárga-folyó, Kína második legnagyobb folyója és több mellékfolyója is kilépett a medréből. A Fenhe-folyón, mely szintén a Sárga-folyó egyik mellékfolyója gátszakadás is történt, mely jelentősen fokozta az árvízhelyzetet. 

 

 

 

Jelenleg mintegy 190 000 hektáron pusztult el a termés, ami közel 4 Budapest méretű terület. Ezen felül az áradás az épületeket sem kímélte, eleddig mintegy 17 000 házat tett a földdel egyenlővé. 

kép: China Out - AFP

Az áradások ráadásul nem csak a tartományban fejtik ki a hatásukat. A kormánynak ugyanis lépnie kellett, és 60 szénbányát zártak be a víz miatt. Ez a környezetre nézve jó hír, ám a Kínában most is tomboló energiaválság szempontjából kicsit sem jó. 

kép: AJ+

lead kép: AJ+

Ezek is érdekelhetnek