2023. március 27. hétfő
Hajnalka

157 halálos áldozata van már a fogcsikorgató hidegnek és a hónak Afganisztánban

2023. február 1., 14:00
157 halálos áldozata van már a fogcsikorgató hidegnek és a hónak Afganisztánban

Afganisztánban a tél sokkal kegyetlenebb arcát mutatja meg, mint Európában. Bár a magasabb régiókban itt is szépen hullik a hó, Afganisztán hegyvidéki részein az utak többnyire járhatatlanná váltak. 

kép: AFP

A havazással és a zord körülményekkel érintett részek hőmérséklete is jóval az országos átlag alatt alakul. Ez ugyanis 0-5°C közt mozog, míg a hegyekben -28°C-os hidegeket lehet mérni. Ez pedig potenciálisan halálos az itt élő, az egészségügyi ellátáshoz csak korlátozottan hozzáférő emberek számára. 

 

 

 

A területen eddig 157 halálos áldozattal lehet számolni, annak ellenére, hogy a hatóságok katonai helikopterekkel igyekeznek segíteni a mentőalakulatok munkáját. Sok helyen a behavazódott utakon rekedt autókban fagynak meg az emberek, hiszen a hegyek közt a helikopterek sem mindenhol képesek landolni. 

kép: lyse doucet

A fagy az állatállományra is tragikus hatással van. Eddig mintegy 70 000 haszonállat pusztult el, de mind az állati veszteségek, mind a halálos áldozatok száma növekedni fog, mert bár az idő valamelyest enyhül, a hóhelyzet javulni egyelőre nem fog. 

kép: dw.com

lead kép: REUTERS-Ali Khara

Ezek is érdekelhetnek