2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

14 000 négyzetméteres tetőkert épül Párizsban

2020. szeptember 28., 08:00
14 000 négyzetméteres tetőkert épül Párizsban

Párizsban, a 15. Kerületben kapott helyet az Expo Porte de Versailles kiállítási tér, melynek egyik célja, hogy a városi fenntartható életet népszerűsítse, illetve a városi növénygazdálkodásra nyújtson alternatívákat. A hatos pavilon pedig ennek iskolapéldája lehet. 

Városi kertek 

Ma már a bőrünkön érezzük, hogy a városi környezet, az itteni szennyezett levegő, a zsúfoltság és az életvitel nem fenntartható, mert saját magunkat pusztítjuk el vele. Túl sok a beton és az ember, és ehhez képes elképesztően kevés a zöld terület. Csakhogy a városok kialakulása nem éppen a hatalmas zöldterületeknek kedvez. 

kép: culturacolectiva.com

Ez azt jelenti, hogy egy sűrűn lakott települést, mint amilyen Párizs, nem éppen egyszerű zöldíteni. És ehhez az olyan hatalmas parkok is kevésnek bizonyulnak, mint a Tuileirák kertje. Hiszen bár itt valóban vannak fák, növények, de ez semmit nem változtat a többi részen, ahol a zöld messze nem foglal el elegendő felületet. 

 

Merre? 

Arra már megkaptuk a választ, hogy hol is tud zöldíteni egy város: a tetőn. A kivitelezés azonban nagyon sokszor elmarad. Pedig itt nem csak a parkok számára akadna hely, hanem a városi élelmiszertermesztés is remekül elfér, amire Párizsban nagy szükség van, hiszen itt az élelmiszerek átlagosan megtett útja 1200 km körül alakul. 

kép: VALODE&PISTRE ARCHITECTES-ATLAV - AJN

A 6-os pavilon teteje ezért egy 14 000 négyzetméteres kertté alakul, melyben nem csak dísznövények, hanem gyümölcsfák és vetemények is helyet kapnak, igaz, a városi környezethez alkalmazkodva. Ez azt jelenti, hogy nem a földben, hanem kókuszrostban (hidroponika), illetve szabad gyökérzettel (aeroponika) nevelik őket, ami rengeteg helyet spórol és aminek köszönhetően naponta (!) 1 tonna élelmiszer előállítására lesznek képesek. Az építkezés várhatóan 2022-re készül el, vagyis két év múlva a környező boltokban már kapható lesz a vegyszermentesen termesztett élelmiszerek tömege, amiért csak a tetőre kellett felmenni, nem kilométerekkel odébb kamionozni, esetleg hajón, vagy repülőn behozatni az árukat. 

lead kép: renovation-portedeversailles.com

Ezek is érdekelhetnek