2023. március 27. hétfő
Hajnalka

13 tornádó egyetlen nap alatt az USA középső részén

2021. október 27., 08:00
13 tornádó egyetlen nap alatt az USA középső részén

Az USA középső területein lakó emberek számára a tornádók nem ismeretlen jelenségek. Több film és irodalmi mű is született hatásukra, évente kénytelenek szembenézni az emberek a dühöngő szelek pusztításával.  

kép: Vasha Hunt - AP

Ez most sincsen másképpen, hiszen a tornádók menetrendszerűen megjelennek. De a mostani október mégis más. Ez pedig annak köszönhető, hogy csak a vasárnapi napra, vagyis október 24-re 13 tornádót jeleztek előre, ezzel pedig megdőlhet az októberi rekord. 

kép: SevereStudios-John Humphress

Hogy ennek ki mennyire örül, azt el lehet képzelni, a szörnyetegek közt ugyanis sokszor bukkantak fel EF2-es sőt, EF3-as erősségű fenevadak is, melyek rombolása már elképesztő mértékű. 

 

 

Sok területen fákat és villanyoszlopokat is kitekernek a földből a tornádók, ez pedig széles körű áramkimaradásokat is okoz. A házak és gazdasági épületek sem ússzák meg a pusztítást, sőt, az utakon rekedt járműveket is szép számmal borogatják a szelek. 

kép: Butch Dill - AP

Most a jégesővel sem fukarkodtak a tornádók, sok helyen jelentették a jégverés pusztítását, sokszor akár golflabda méretű darabokkal is bombázták a földet. Az esővel sem bántak szűkmarkúan, hiszen a tornádókat is létrehozó rendszerek 24 óra alatt 115 mm csapadékkal is megöntözték a területeket. És a rohamnak még messze nincsen vége, hiszen az idő melegebb most, mint a szokásos, és további tornádójárványtól tartanak a szakemberek. 

kép: cbs42.com

lead kép: Köpönyeg

 

Ezek is érdekelhetnek