Április 25. Csütörtök, Márk

1200 gyerek évente - ennyit vesz el Európától a szmog...

Világidőjárás
2023. április 29. 14:00
null

Tisztában vagyunk azzal, hogy a városok jelentős hányadában a levegő minősége nem éppen ideális, de szinte minden városban lehetne panaszkodni a szmogra. A légszennyezettség azonban sokkal alattomosabb és nagyobb mumus, mint azt elsőre gondolnánk.

Igaz, itt Európában nem látunk olyan képeket, mint Pekingben, amikor az emberek kénytelenek maszkban mászkálni a szmog miatt, vagy Indiában, ahol a légszennyezettség miatt már a házakat sem lehet rendesen látni. Ez azonban kicsit sem jelenti azt, hogy itt az öreg kontinensen mi olyan jó helyzetben lennénk.

Április 24-én az Európai Környezetvédelmi Ügynökség közzétette jelentését, melyben szerepel több elkeserítő adat is. Ezek közt az egyik legrosszabb, hogy Európában évente több, mint 1200 gyermek haláláért tehető felelőssé a légszennyezettség. Ez az adat ráadásul a még meg nem született gyermekeket nem is tartalmazza, hiszen a vetélések egy jelentős számáért is felelős lehet a légszennyezettség, a meddőség kialakulásáról már nem is beszélve!

A megoldás? A forgalom csökkentése, az elektromobilitás elősegítése, de mindezek előtt elsődlegesen a zöldítés! A növényzet ugyanis nem csak a klímakatasztrófa ellen veszi fel a harcot eredményesen, hanem a levegőt is hatékonyan szűri, lényegesen képes csökkenteni annak portartalmát.

képek és lead kép: shutterstock

légszennyezéslevegővároshalálélet