2022. június 26. vasárnap
János, Pál

1000 mm eső nem egész 4 nap alatt. Új-Zéland fuldoklik az áradásban

2020. február 7., 16:00
1000 mm eső nem egész 4 nap alatt. Új-Zéland fuldoklik az áradásban

Új-Zélandon, a Déli-Szigeten rendkívüli állapotot hirdettek a hatóságok az áradások miatt. Az események kiváltója az a heves esőzés, mely 60 óra alatt 1000 mm csapadékot zúdított a területre. 

kép: Emergency Management Southland facebook

A folyók kiléptek a medrükből, és elárasztották az alacsonyabban fekvő területeket. Ezekről nagyjából 6000 embert kellett evakuálni, akik várhatóan még napokig nem térhetnek vissza otthonaikba. A kitelepítések mellett ezeken a helyeken az áramszolgáltatás is megszűnt, elővigyázatosságból. 

 

Új-Zéland kedvelt turistacélpont, mivel természeti kincsei lenyűgözőek. Ez azt is jelenti, hogy az ide látogató emberek jellemzően nem egy nagy csoportban találhatóak valamelyik tengerparti városban, hanem szétszórtan, túrázva a hegyekben és az erdőségekben. Ebből adódik, hogy a turisták mentése folyamatosan zajlik, tegnap még mintegy 200 embert kellett evakuálni a területről. 

kép: ESPECIGEST Twitter

A helyi hatóságok azonban mindenkit megnyugtattak, a turisták jól vannak, a mentés fegyelmezetten és szervezetten történik. Sebesültekről, illetve halálos áldozatokról szerencsére nem érkeztek hírek. 

kép: Emergency Management Southland facebook

lead kép: Emergency Management Southland facebook

Ezek is érdekelhetnek