Március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna

1000 mm eső nem egész 4 nap alatt. Új-Zéland fuldoklik az áradásban

Világidőjárás
2020. február 07. 16:00
null

Új-Zélandon, a Déli-Szigeten rendkívüli állapotot hirdettek a hatóságok az áradások miatt. Az események kiváltója az a heves esőzés, mely 60 óra alatt 1000 mm csapadékot zúdított a területre.

kép: Emergency Management Southland facebook

A folyók kiléptek a medrükből, és elárasztották az alacsonyabban fekvő területeket. Ezekről nagyjából 6000 embert kellett evakuálni, akik várhatóan még napokig nem térhetnek vissza otthonaikba. A kitelepítések mellett ezeken a helyeken az áramszolgáltatás is megszűnt, elővigyázatosságból.

Új-Zéland kedvelt turistacélpont, mivel természeti kincsei lenyűgözőek. Ez azt is jelenti, hogy az ide látogató emberek jellemzően nem egy nagy csoportban találhatóak valamelyik tengerparti városban, hanem szétszórtan, túrázva a hegyekben és az erdőségekben. Ebből adódik, hogy a turisták mentése folyamatosan zajlik, tegnap még mintegy 200 embert kellett evakuálni a területről.

kép: ESPECIGEST Twitter

A helyi hatóságok azonban mindenkit megnyugtattak, a turisták jól vannak, a mentés fegyelmezetten és szervezetten történik. Sebesültekről, illetve halálos áldozatokról szerencsére nem érkeztek hírek.

kép: Emergency Management Southland facebook

lead kép: Emergency Management Southland facebook

vízklímaesőfolyóemberáradás