2022. december 6. kedd
Miklós

1000 folyót akar megtisztítani pár éven belül a The Ocean Cleanup

2020. március 28., 11:00
1000 folyót akar megtisztítani pár éven belül a The Ocean Cleanup

Az óceánok megtisztításának művelete nem csak egy helyi takarításból áll. Meg kell akadályozni azt is, hogy tonnaszám ömöljön a szemét a tengerekbe, ehhez pedig a folyókra kell koncentrálni. 

1000 folyó 

Nem kevesebb, mint 1000 folyó megtisztítása a cél 5 éven belül. Ehhez olyan elfogó berendezéseket kell telepíteni rajtuk, mely megszűri a vizet, és kihalássza belőle azokat a hulladékokat, melyek az emberi tevékenység következtében kerültek oda. Ez nem kis feladat, és nem is olcsó, de megéri a lépés. 

kép: theoceancleanup.com

Hogy miért éppen 1000 folyó? Mert a világ nagyvárosain keresztülfolyó legnagyobb 1000 folyam szállítja a műanyagszennyezés 80%-át a tengerekbe. Vagyis, ha sikerül megállítani a folyamatos újraszennyezést, akkor az óceánok megtisztítására is reális esélyünk lehet. Hogy mi lesz a kihalászott hulladék sorsa, az más kérdés, tudva azt, hogy a műanyagok újrahasznosítása már most sem megoldott, azzal a mennyiséggel, melyet szelektíven gyűjtünk, hát még ha a kihajigált szemetet is hozzávesszük. 

 

Ki fogja ezt elvégezni? 

Várhatóan a The Ocean Clenup fogja megvalósítani a projektet. Két prototípus is dolgozik már, az egyik Jakartában, a másik Kuala Lumpurban. Mindkét eszköz működéséről adatokat gyűjtenek, amivel aztán tökéletesíteni lehet a rendszert. 

kép: theoceancleanup.com

A folyótisztító berendezések napelemek segítségével termelik a működésükhöz szükséges energiát. Egy nagyobb tölcsér segítségével fogják be a szemetet, amit a szerkezet elejéhez továbbítanak. Innen egy futószalag viszi fel a “hajótestbe”, ahol tartályokba kerül a szemét. Ezt pedig rendszeresen üríteni kell. Ha minden jól megy, akkor 5 éven belül mind az 1000 folyóban jelen lesznek a tisztítók, vagyis várhatóan az óceáni szennyezés mértéke drasztikusan csökkenni fog. Ehhez jön még a most már teljes kapacitással és hibamentesen üzemelő óceántisztító berendezés, melyet szintén a TOC jegyez, vagyis a takarítás teljes erővel zajlik. 

A dolog szépséghibája, hogy a TOC-nak szembe kell néznie egy váddal, miszerint a folyótisztító terveit egy másik vállalkozásról másolták. A cég azonban ezt abszurdnak tartja, szerintük ez olyan, mintha az egyik autógyár feljelentené a másikat azért, mert szintén autókat gyárt.  

lead kép: theoceancleanup.com

Ezek is érdekelhetnek