2022. október 4. kedd
Ferenc

1000 főlé kúszott az extrém hőhullám halálos áldozatainak száma Spanyolországban és Portugáliában

2022. július 23., 14:00
1000 főlé kúszott az extrém hőhullám halálos áldozatainak száma Spanyolországban és Portugáliában

Már eddig sem volt éppen könnyű dolga az idei nyárral sem a spanyol, sem a portugál egészségügynek. Az extrém forrósággal érkező hőhullámok ugyanis százszámra szedték, és szedik most is áldozataikat. 

Nem segít a helyzeten sem a szárazság, sem az erdőtüzek, de a hatóságok most csak azokat a haláleseteket vették számba, melyek közvetlenül a forrósághoz köthetőek. A spanyol és portugál adatok összesen már több, mint 1000 halálos áldozatról számoltak be, és a hőhullám még csak most húz bele igazán. 

 

Előző hónapban is 800 felett alakult a halálos áldozatok száma a hőhullámok hatására a két ország területén, és sajnos az extrém hőségek száma egyre csak emelkedik. A most, július közepén terjedő hőhullám is hőmérsékleti rekordokat produkál, Portugáliában megdőlt az országos júliusi meleg-rekord, mikor Pinhao 47°C-ot regisztrált július 14-én. 

A hőség halálos áldozatainak száma sajnos továbbra is emelkedni fog, hiszen a hőhullámnak még nincsen vége, ráadásul az adat csupán két európai országból érkezett, holott a hőség szinte az egész kontinenst érinti. 

képek és lead kép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek