2023. február 1. szerda
Ignác

100%-os kedvezmény a Black Friday keretében - értelmetlen pazarlás egy hegynyi hulladékkal

2021. december 12., 08:00
100%-os kedvezmény a Black Friday keretében - értelmetlen pazarlás egy hegynyi hulladékkal

A Black Friday-el kapcsolatosan nagyon sok turpisságra derül fény, és derült fény már eddig is, ráadásul a fenntarthatósággal egyszerre emlegetni sem lehet. Ez az akció ugyanis több sebből vérzik. Különösképpen a Pritty Litle Thing fast fashion divatmárka akciója, mely ezen a jeles napon egyes termékekre 100%-os kedvezményt biztosított. Minden vevő egyet választhatott ezekből a termékekből, melyek közt batikolt póló, miniruha, de nyuszimaszk is szerepelt. 

Természetesen az érdeklődés hatalmas volt, sokan be is olvastak a márkának, hiszen egyszerűen lehetetlen volt rácsapni egy-egy ingyen termékre, annyira sokan szerették volna. De miért is? Mit is csinál az ember egy nyuszi maszkkal? Vagy egy batikolt pólóval? 

 

Persze a vásárlók közül néhányan biztosan hordják is ezeket a darabokat, de nyilván nem a legtrendibb és legjobb minőségű ruhák kaptak 100%-os leárazást, és sajnos az is tény, hogy ilyenkor szinte minden esetben impulzusvásárlásról van szó, vagyis a kiválasztott darabokat jó esetben talán egyszer fel is veszi a tulajdonos, de néha még egyszer sem, így gyorsan a szeméttelepekre kerülhetnek, nagy mennyiségű hulladékot generálva. 

Éppen ezért az akció a tudatos és fenntartható vásárlást ösztönző szervezetek haragját is kiváltotta. Szerintük ugyanis ezzel a következőket lehetett elérni: rengeteg károsanyag-kibocsátás olyan ruhadarabok esetében, melyeket nem is igazán fognak használni az emberek. Az anyagminőség ezekben az esetekben szinte biztosan hagy kívánni valót maga után, a munkaerő pedig jellemzően az ilyen cégeknél a leginkább alulfizetett. És amíg a vevők rácsapnak az ilyen akciókra (és miért ne tennék?), addig ez a helyzet nem is fog változni, így a cégnek lenne kötelessége felülvizsgálni az értelmetlen vásárlásra való ösztönzést. Ez azonban nem logikus, hiszen a vállalkozás célja a bevétel szerzése. A patthelyzet feloldására tehát központi és szigorú szabályozás lehet csak képes, de persze ennél is vannak fenntartások bőven, elég csak a piaci működésbe való durva beavatkozást említeni. 

lead kép és képek: pixabay

Ezek is érdekelhetnek