2022. január 22. szombat
Artúr, Vince

100 éve nem látott szárazság pusztít Brazíliában, és ez bizony a kávétermesztésre is hatással lesz

2021. június 7., 11:00
100 éve nem látott szárazság pusztít Brazíliában, és ez bizony a kávétermesztésre is hatással lesz

Brazília középső és déli része közel 100 éve nem látott szárazsággal néz szembe - miközben az északi területek az esőzések következtében súlyos áradással küszködnek. Az aszálynak pedig komoly következményei lesznek, köztük olyanok is, melyek a mi életünkre is hatással lehetnek. 

kép: Ag Masters

A vízhiány a legtöbb folyót mostanra drasztikusan érinti, és az előrejelzések szerint a súlyos aszály szeptemberig elhúzódik. Vagyis addig igazából abból kell gazdálkodni, ami van. Az pedig nem sok. 

 

 

 

A csapadék hiánya az ANA víztározóban is felborítja a rendszert. Ez a legfontosabb tárolója az országnak, és a probléma abból adódik, hogy Brazília energiatermelésének egy jelentős hányada származik a vízenergiából. Ezen felül a szárazság természetesen érinti az állatállományt és a mezőgazdaságot is. 

Hogy mennyiben érint minket a helyzet? Nos, az Amazonas-t érintő, valamint a Pantanal vizes élőhelyeire kiterjedő tüzek mértéke is jelentősen megnőhet, ezen felül pedig akár drasztikusan is visszaeshet a cukor és a kávétermesztés. Brazília pedig mindkettő tekintetében világelső beszállító, vagyis, ha a termelés visszaesik, az akár jelentős drágulást is hozhat magával. 

kép: Jonas Ferraresso

lead kép: Guy Carvalho

 

Ezek is érdekelhetnek